Wednesday, October 13, 2010

Een zoete inval

En passief inkomen genereren is het doel, maar op dit moment nog wat lastig voor me, merk ik. Mijn hemel, als ik geld zou hebben...dan ging ik zo gemakkelijk geld maken.
In de tussentijd ben ik jam aan het maken.

Een passief inkomen kun je echt niet genereren met jam maken (tenzij je er een fabriek voor bouwt en machines en mensen regelt om je jam te maken en te verkopen) maar het is zo bevredigend om te doen! Zelfs voor de jam waarbij ik hard vloekte toen bij het omdraaien van de hete weckpot bleek dat ik nog geen geoefend jammaker ben (de jam zit vooral níet in de pot), koester ik warme gevoelens. Goddelijk op een geroosterde boterham met roomboter! (Het betreft hier overigens een rozenbottel-duindoornbessenjam.) 

Jam maken, zeker rozenbotteljam, is zeker niet passief te noemen...het hele gekookte goedje moet je door een zeef drukken zodat de pitjes achterblijven en dat is zwaarder dan het lijkt. Nee, passief geld verdienen is het zeker niet. Maar omdat het zo ontzettend leuk is (of eigenlijk is bevredigend, zoals ik al eerder zei, een betere beschrijving) lijkt het toch ook niet op werken. Het is een hobby. En een hobby is geen werk.

Je kunt je potjes jam verkopen en zo in ieder geval wat extra centen bijverdienen. Zet gewoon een bordje aan de straat met een foto van een potje huisgemaakte jam en de mensen komen vanzelf (wel je adres ook vermelden dan hè). En misschien kun je je jam ook verkopen aan een delicatessenzaakje of een groenteboer. Of via internet, alleen wordt het dan voor mensen wat duur om te kopen aangezien een pot jam over het algemeen niet door de brievenbus past en je dus direct al € 6,75 extra moet vragen. Maar je kunt ook op een (boeren-)markt gaan staan. Of vragen aan de groenteboer op de markt of hij het voor je wil verkopen tegen een bepaalde commissie.

Het hele verhaal geldt natuurlijk ook voor de heerlijke pesto die ik gemaakt heb van de hazelnoten uit het park. Alleen is die natuurlijk niet zo lang houdbaar als de jam...

No comments:

Post a Comment