Sunday, April 14, 2013

Windeieren

Ik ben dit weekend in Drenthe en wat me opvalt is de ruimte. Als je je ogen half dicht doet, door je wimpers kijkt, waan je je in het Nederland van vervlogen tijden. Lang vervlogen, de tijd van nog nooit gehoord van  vinexwijken en auto's, de tijd vóór de drukte, de tijd dat het landschap van Nederland eruit zag als een plaat van verschillende schakeringen groen en blauw met dorpen en steden op willekeurige plaatsen erin geplakt.

Ahum, ik verdwaal in het landschap en de tijd. (Drenthe als TARDIS...maar dat is alleen een grapje voor de enkeling ben ik bang.)

Maar... het verbaasde me enorm dat er zo ontzettend weinig windmolens waren (wel veel hoogspanningsmasten trouwens). Eigenlijk heb ik er geen één gezien. Uiteraard heb ik maar een klein stukje van Drenthe gezien. Hoe dan ook, ik begrijp het niet. Al die boerderijen met grote erven die ik heb gezien, nergens een windmolentje te bekennen. En dat lijkt me nou zo'n ontzettend eenvoudige manier om geld te verdienen, indirect dan, in ieder geval in eerste instantie, als je al die ruimte toch hebt en de wind vrij spel heeft op jouw gebied. Oké, je zult moeten investeren of héél handig moeten zijn. Maar je hoeft natuurlijk niet zo'n gruwelijk groot gevaarte op je erf te zetten. Me dunkt dat je met minder energie af kunt. Bovendien zijn er vast wel subsidies te regelen voor deze duurzame energiemaker. Daarnaast zou je hem natuurlijk ook kunnen laten sponsoren. Combineer dit idee leuk met mijn blogbericht van een paar dagen geleden en zet een windmolen mét reclame op je erf.

Naar wat ik heb begrepen is het echt rendabel om je eigen energie op te wekken. Doe er daarom ook nog wat zonnepanelen bij en draai fijn de boel om: laat de Nuon aan jou betalen voor de energie die jij levert.
Goed voor jou en goed voor het milieu. Niemand die je hiermee lastig valt, als je tenminste geen heel molenpark aanlegt die stiekem toch de buren van het balkon blaast of zo'n enorme windmolen neerzet die helaas toch een Boeing 747 nadoet (volgens Jan Mulder).


No comments:

Post a Comment