Saturday, April 20, 2013

Nou hebben ze het tóch leuker gemaakt

Hier wordt een mens blij van. Een mens dat een paar jaar terug haar baan heeft opgegeven dan. En verder ieder ander met een sterk wisselend inkomen.

Ik werd van de week gewezen op iets liefs van de belastingdienst: Middeling. O, wat vind ik dat nu al een fijn woord. Ik had vanochtend aan de vertaling van een menukaart moeten werken maar ik heb de hele ochtend (mezelf rijker) gerekend.

Het principe: als je een sterk wisselend inkomen hebt, of hebt gehad, dan vindt de belastingdienst dat je in sommige gevallen benadeeld bent ten opzicht van mensen met een stabiel inkomen. En je kunt dan geld terug krijgen. Het gaat hier steeds om drie opeenvolgende belastingjaren die je kunt middelen, waarbij je tot 3 jaar na het laatste jaar dat mee wordt genomen in de berekening, een middeling kunt aanvragen.

Een voorbeeld: 2009 - gewone baan; 2010 - paar maanden gewerkt; 2011 - geen inkomen.
Of juist andersom: 2009 - student, kleine bijverdiensten; 2010 - student, bijverdiensten; 2011 - leuke baan
Het geldt ook voor ondernemers, die het ene jaar grote inkomsten hebben en het andere jaar niet.
De belastingdienst zegt dat je in zulke gevallen in plaats van de drie flink verschillende inkomens, het gemiddelde van de inkomens in alle drie de jaren kunt gebruiken. Vervolgens reken je uit hoeveel belasting je in dát geval moet betalen en dat trek je af van wat je in eerste instantie hebt moeten betalen, het verschil, minus een drempel van €545 krijg je terug.

Hier heb je links van de belastingdienst, de eerste legt het principe uit (een stuk duidelijker dan ik), de tweede laat een duidelijke voorbeeldberekening zien en de derde omvat de tabel die je nodig hebt om de verplichte belasting per jaar uit te rekenen:

Belastingdienst-middeling
Belastingdienst-voorbeeld middelingsberekening
Belastingdiens-tarieven inkomstenbelasting jonger dan 65 jaar

Let wel, het is even rekenen, met alle verschillende belastingschalen in de verschillende jaren, maar ik vond het eigenlijk wel leuk om te doen.

Als jij niet zo'n rekenliefhebber bent, zijn er ook sites die het een en ander voor je uit willen rekenen. Ik heb er een paar gezien die er een vergoeding voor vragen maar ik heb hier twee voor niets werkende berekeningssites voor je:

Belastinghelden.nl
Berekenhet.nl

Als je klaar bent met rekenen en je hebt volgens jouw berekening recht op teruggaaf (vergeet niet de teruggaafdrempel van €545 er vanaf te trekken, je krijgt alleen terug wat boven dat bedrag uit komt), dan stuur je een brief naar je belastingkantoor met het verzoek tot het toepassen van middeling. De berekening moet je meesturen.

Nou hebben ze het tóch leuker gemaakt, de lieverds...

No comments:

Post a Comment