Thursday, June 6, 2013

In de buurt van financiële vrijheid

Ik vind het wel weer tijd voor een besparingstip. Ik blijf dat belangrijk vinden. Goed met geld om kunnen gaan (dus niet over de balk smijten) is óók een manier om financiële vrijheid voor jezelf te creëren. Want als jouw onkosten/vaste lasten/dagelijkse kosten/hoe je het ook wilt noemen laag zijn, dan is het omslagpunt waarop je financieel vrij bent ook eerder bereikt. Toch?
Financieel vrij zijn betekent (volgens mij is het een algemeen aanvaarde definitie) dat je passieve inkomen hoger is dan of gelijk is aan je levensstandaarduitgave (oké, dat woord zal wel niet bestaan, ik bedoel het geheel aan vaste lasten, dagelijkse kosten, vakanties, wat je in een normaal jaar uitgeeft zeg maar). Als je dus een deel van die kosten naar beneden brengt, ben je eerder financieel vrij. Dat betekent dat je niet meer hóeft te werken voor de kost. Dat je alleen nog maar hóeft te werken, als je wilt, om je levensstandaard omhoog te brengen (als je bijvoorbeeld een eiland wilt kopen...)

En...als jouw doel niet is om financieel vrij te zijn, dan heb ik hier een rekensommetje voor je:
Stel je bespaart (door allerhande besparingen, dat red je niet met die van vandaag alleen, maar lees gerust meerdere besparingstips op mijn blog, via de zoekfunctie - onder het blogarchief) iedere dag één euro op je vaste lasten/dagelijks gedoe - kan veel meer worden dan een euro -, dan heb je aan het eind van het jaar 365 euro en dan kun je op vakantie. Ik zeg niet: ga droog brood eten en dan heb je de vakantie straks wel verdiend. Ik zeg: maak gebruik van de besparingstips en je zult zien dat je niets tekort komt en dat je in veel gevallen niet eens verschil zult opmerken, behalve in je portemonnee. En wil je het kunnen voelen, stop dan elke bespaarde euro in een potje.

Anyway, de tip van vandaag: maak gebruik van buurthuizen. Bijvoorbeeld om te sporten, het is daar véél goedkoper om lessen te volgen dan bij een sportschool. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een taalcursus (ik volg nu een cursus Spaans voor €7,50 per les) of muzieklessen.
Kijk maar eens wat er aangeboden wordt bij jouw buurthuis, je zult verrast zijn.

1 comment:

  1. Geld besparen is ook snel geld verdienen inderdaad. Echt een leuke blog dit. Ik heb mijn focus meestal alleen op geld verdienen.. In plaats van op een loopband staan.. Kun je ook gewoon een stukje in de buurt joggen.. heb je ook nog een afwisseling in je uitzicht ;-))

    ReplyDelete